Senaste inläggen

Av Ingela - 9 december 2009 13:00

  

Nu har vi haft en ganska lång period med sydsvenskt vinterväder när det är som bäst, eller sämst, vilket man nu föredrar. Fyra-fem plusgrader, helmulet ibland småregn. Visst längtar man efter solen, allting känns lättare då. En enda solig dag så man kunde ladda batterierna. Bättre men kallare äder lär vara på väg, vi hoppas på det.

Annars så går julförberedelserna lite på halvfart. Har svårt att komma på presenter till Tonåringen. Hon är ju mest intresserad av smink och kläder och där vet hon ju bäst själv vad hon vill ha. Får försöka komma på något annat.



Av Ingela - 7 december 2009 12:39

  

Så har jag då äntligen varit och sett New Moon tillsammans med min dotter (2:a gången för hennes del). Det är väl inget konstnärligt mästerverk men visst var det mäktigt att se. Och visst förstår jag alla tonårstjejer som bara älskar filmen. Nu har den ju gått några veckor och de allra största fansen har ju redan hunnit se den en gång. På denna visningen var rätt många vuxna (föräldrar?). Jag hade gärna varit med och hört när fansen skriker av glädje när filmen drar igång och sitter och gråter under den och lever sig med. Det skapar stämning. Frågade tonåringen om jag får följa med på premiären av Eclipse men hon nobbade det. Vill inte gå med mamma.

Av Ingela - 6 december 2009 13:25

Igår eftermiddag lämnade vi sonen i Skatehallen, hans nya stora intresse. Vi är så glada att han hittat ett intresse som också involverar fysisk aktivitet. Sedan så är det så väldigt bra stämning i Skatehallen; De äldre hjälper de yngre och lär dem. Där finns alla åldrar från 7-8år och uppåt. Tyvärr få tjejer.

Medan han skatade så gick vi en promenad på stan. Julskyltat

, mycket folk och pyntat. Handlade inget men tittade mycket. Blev ganska mysigt ändå.

I eftermiddag ska jag och Tonåringen se New Moon, andra gången för hennes del. Jag vill gärna se filmen eftersom Twilightsagan är en så viktig del av hennes liv. Jag vill veta vad det är och känna mig delaktig. Hoppas på mycket fina bilder och bra musik.

Av Ingela - 5 december 2009 12:35

Bara några veckor kvar så vänder det! Det är inte ljust förrän efter åtta och börjar bli mörkt redan vid tre nu. Hu! Men kring den 21 december inträffar vintersolståndet och då vänder det!

Har mycket dystra saker i mitt liv just nu som jag helst vill glömma, försöker tänka att i motvind lyfter fåglarna och motar mörkret med ljus.

Av Ingela - 3 december 2009 11:14

Advent kallade de gamla för årvänta. "Rikligt med rimfrost i årvänta är ett gott tecken, det bådar ett ärigt och gott år". "Lika många solskensdagar som det är i advent lika många yrvädersdagar blir det i göja(februari)".

Just när jag skriver detta så tittar faktiskt solen fram här hos mig så det kanske kan bli några yrvädersdagar ändå.

Av Ingela - 1 december 2009 07:20

  

Nu är det snart dags att baka min favoritkaka igen! Engelsk fruktkaka! Ett måste till jul. Mäktig och hållbar!

Bakar man inget annat måste man ändå ha en engelsk fruktkaka! Förvaras den rätt håller den långt in i januari! Den bör bakas ett par veckor före jul så den hinner mogna. Själv brukar jag baka till lucia. Den är rätt mäktig så man behöver inte äta så många skivor vid samma tillfälle.


225 g smör

2 dl socker

4 ägg

4½dl vetemjöl

½ tsk salt

1 tsk bakpulver

4 små paket russinà 65g

2 pkt inlagda cocktailkörsbär à 113g

1½ påse korinter (ca 180g)

2 påsar hackat apelsinskal

1 påse suckat à 65g

12 kärnfria katrinplommon

1½ dl hackade hasselnötter eller valnötskärnor

½ dl körsbärsspad (eller valfri saft)

½ dl konjak (eller efter smak)

margarin och ströbröd till formen


Hacka all frukt som inte är färdighackad. Mät upp körsbärsspad och konjak. Låt frukten ligga i lagen några timmer eller över natten.

Grovhacka nötterna.

Sätt ugnen på 150 grader.Smörj och bröa en stor form som rymmer 2 l, eller ännu hellre två små.

Röt smör och socker poröst. Tillsätt äggen ett i taget. Arbeta in varje ägg för sig ordentligt.

Blanda mjöl, salt, bakpulver och nöthack. Röt ner så mycket av mjölblandningen i frukthacket att varje liten fruktbit har lite mjöl kring sig. Det hindrar frukten från att sjunka till botten i formen. Blanda frukten och resten av det torra i äggsmeten. Fyll formen till 7/8.

Grädda i ca 1½ timme på galler på nedersta falsen tills kakan känns torr. Lägg över smörpapper om kakan verka mörkna på slutet. Känn med sticka om den är gräddad rakt igenom.

När kakan kallnat viras den in i folie och läggs i sval eller kylskåp för att mogna fram till jul. På julaftons eftermiddag är det sedan ett stort ögonblick när kakan tas fram till fikat. Hos oss har vi i regel inget annat julbak än detta.

Av Ingela - 30 november 2009 13:42

  


Hörde något bra idag:

Det är bara i motvind som en fågel kan få luft under vingarna och riktigt få fart och lyfta.

Tänk på det nästa gång när när du har en motgång. Det kan vara början till något nytt.....

Av Ingela - 29 november 2009 09:25

  

Idag tänkte jag ge mig på saffransscones. Goda med smör och ost eller på engelskt vis med grädde och sylt.

 

Till 4 kakor behöver du.

  • 9 dl vetemjöl
  • ½ tsk salt
  • 1½ msk bakpulver
  • 75 g margarin
  • 3 msk ljus Brödsirap
  • ½ g saffran
  • 4 dl mjölk

Sätt ugnen på 275 grader. Blanda samman vetemjöl, salt och bakpulver i en bunke. Finfördela sedan det rumsvarma margarinet i mjöblandningen och häll i brödsirapen. Lös saffranen i lite av mjölken och blanda i resten av degen. Tillsätt lite mer mjöl om det behövs.

Arbeta samman till en deg och dela den i fyra lika stora delar. Forma till runda bullar på två smorda plåtar och plattta till dem, ca 1½ centimeter tjocka. Nagga och skåra dem i ett kryss.

Grädda mitt i ugnen i ca 12 minuter tills kakorna fått fin färg.

Låt svalna lite grann och bryt sedan sönder dem.

Är bäst nybakta. Det du inte äter på en gång bör du frysa.

 

Presentation

Fråga mig

2 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
           
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< September 2019
>>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS


Ovido - Quiz & Flashcards