Direktlänk till inlägg 9 november 2008

Senhöst

Av Ingela - 9 november 2008 09:52

Nu går vi in i senhösten. När alla löv ramlat, eller ramlar när som helst. Och alla färgerna försvinner. Utom på barnens kläder som lyser upp lite.

  

Lövhögarna hopar sig i trädgården men än har vissa träd löv kvar så vi väntar en vecka till med att räfsa ihop det värsta. Med lite tur så blåser det upp rejält i veckan så att det problemet löser sig självt. Krukan på trappan har jag gjort i ordning sen länge och den lyser varje dag när vi kommer hem.

 

För mig är det viktigt att försöka vara ute lite varje dag, oavsett väder. Då är det så mycket skönare att krypa inomhus igen efteråt. Och visst är det ett härligt ljus ute så här års och allt står liksom stilla. Förra veckan såg jag sidensvansarna men de har redan dragit vidare. Det börjar mörkna redan vid halv fyra tiden nu i november så det känns faktiskt mysigt att ta en kopp varmt te och tända ljusen. Och klappa grannkatten som kommer in till oss lite då och då för att hälsa på barnen.

 

Ett knep att få ut barnen om helgerna är att ta med fika: Varm choklad och smörgås och gärna några chokladbitar. Till och med tonåringen låter sig lockas med och tar många foton.

 

De här veckorna i november är faktiskt en härlig respit innan julruschen och ger oss chans att varva ner en aning. Man passar på att läsa en del och bara vara. Inne är alla detaljer som hör till sommarhalvåret nerplockade och de varma plädarna är framme. Det är lite småsaker att pyssla med bara.

 

När vinteräpplena börjar bli klara så kan man göra äppelchutney. Lätt att göra och gott till det mesta, särskilt korv! Behöver några veckor på sig att mogna!

 1 kg äpplen250g torkade aprikoser2 stora grovhackade lökar1 röd strimlad paprika4 dl äppelcidervinäger1 kg (12dl) socker1 msk salt1 tsk mald svart- eller vitpeppar2 msk helt senapsfrö2 msk hackad färsk ingefära eller i rågad tsk mald ingefära½-1 tsk kajennpepparJag brukar använda Atamon 
  • Lägg aprikoserna i blöt över natten. Häll av vattnet.
  • Koka aprikoserna, kryddorna och klyftade äpplen. De behöver varken skalas eller kärnas ur men skaft och blomfnas tas bort. Lägg också i paprika och lök.
  • Häll också i vinäger, socker, salt och koka sakta ca 1 tim under lock. Rör oim då och då.
  • När det kokt färdigt brukar jag hälla i lite Atamon
  • Fyll ända upp i väl rengjorda burkar som sedan förvaras svalt.
    

Sen är det ju kastanjedags! Gott till är ett glas rödvin eller druvjuice om man inte vill dricka alkohol.

 
  • Sätt ugnen på 225 grader
  • Kryssa kastanjerna i toppen med en vass kniv.
  • Häll grovt salt i en ugnsfast form och ställ ner kastanjerna
  • Rosta dem i ungefär en halvtimma
  • Servera med kallt smör och salt

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Ingela - 11 september 2019 07:56


  De sista åren har jag skrivit mycket sporadiskt här men ibland går jag tillbaka och tittar. Tänk så länge sedan jag började! Tonårsdottern är inte tonårig längre utan vuxen och utflyttad för länge sedan. Sonen är 19 år nu och har tagit studenten o...

Av Ingela - 13 januari 2019 15:03

Så är det dags att ta tag i efterjulvintern! Ett sätt att pigga upp sig så här års är att tjuvstartat odlingssäsongen. Jag brukar göra plats i köksfönstret för lite matnyttigheter. Smörgåskrasse är en lättodlad klassiker som är dessutom är jättegod. ...

Av Ingela - 16 december 2018 12:32


   Just för ögonblicket bså snöar det faktiskt här men när jag tog min promenad igår eftermiddag så gjorde det inte det. Och det är mörkt och blött i de sydsvenska skogarna utan snö! I går hittade jag i alla fall en slemsvamp, en märklig organism s...

Av Ingela - 14 december 2018 22:10

    Om jag fick göra vad jag ville och inte behövde tänka på pengar så skulle jag gå i skogen och ligga på soffan och läsa romaner. Och titta på filmer.    ...

Av Ingela - 28 november 2018 08:21


  Så har rimfrostdagarna kommit hit till södra Sverige. Ingen snö än men ett par minusgrader så här när första advent närmar sig.... Vi går in i midvintern nu och agnarna sållas från vetet. ...

Presentation

Fråga mig

2 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
         
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26 27 28
29
30
<<<
November 2008 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS


Ovido - Quiz & Flashcards