Alla inlägg under september 2009

Av Ingela - 20 september 2009 17:32

Får man mycket päron kan det vara roligt att koka in dem. Det här receptet prövade jag igår och det blev mycket uppskattat

  

För  4 personer

  • 4-6 fasta päron
  • 3 dl vatten
  • 2 dl strösocker
  • 1 kvist färsk rosmarin (kan uteslutas, men då blir det vanliga ingefärspäron)
  • 2 msk citronsaft
  • 1 bit färsk ingefära, som ½ tumme ungefär

Till detta serveras vispgrädde eller vaniljglass

 

Skala och dela päronen på längden. Ta bort kärnhusen.

Koka upp vatten, socker, rosmarin, citronsaft och ingefära i skivor. Lägg i päronhalvorna och låt koka i 10 minuter. Låt päronen svalna i lagen och servera med vispgrädde eller glass.

 

Inlagda päron är goda att ha hemma. Lägg  de skalade, halverade och urkärnade päronen i väl rengjorda burkar med gummitätning. Häll den heta lagen över och förslut. Förvara svalt. Inläggningen håller i flera månader men ta Atamon för säkerhets skull.

 

 

Av Ingela - 19 september 2009 17:34

  

Såg att det var mycket fläderbär på min promenadrunda och kunde inte låta bli att plocka. Hittade fäljande recept som jag dock inte prövat förut.

  • 600 g fläderbärsklasar
  • 400 g äpplen
  • 5 dl vatten
  • 400-500g strösocker per liter avrunnen saft

Skölj bärklasarna. Skölj och klyfta äpplena. Lägg bär och äpplen i en kastrull och tillsätt vatten. Koka upp och låt koka i ca 15 minuter. Sila fenom silduk och låt rinna av väl.

Mät upp den avrunna saften och häll i en kastrull. Tillsätt socker efter mängd och koka upp. Låt koka ca 10 minuter och skumma väl. Tillsätt Atamon om du ska spara ett tag. Häll sedan upp på väl rengjorda flaskor och förvara svalt.


Av Ingela - 18 september 2009 11:01

För många år sedan, innan Sonen var född, planterade vi ett äppelträd. Platsen visade sig mindre väl vald och det blev snabbt skuggad av en hassel som växte ikapp och förbi. Äppelträdet däremot växte knappt alls. På vårarna var där lite blommor men inga äpplen blev det. Ett år blev det angripet av en kanin men hämtade sig från det. I vintras fattade vi beslutet att gräva upp det men så blev det aldrig tid eller ork till det. Och tänka sig! I år blir det äpplen! Fyra stycken hänger där. Ett till oss var! Precis när vi fattat beslutet att göra oss av med trädet så blir det äpplen, märkligt! Minns inte vilken sort det var, utom att det var en sen höstsort, så det ska bli spännande. Har skött om trädet i år och vattnat och allt så nu hoppas vi att det ska hålla.

Hur som helst ska vi nog gräva upp det till våren när tjälen släpper (om det blir någon i år). Min pappa har erbjudit sig att ta över det om vi kan få det att överleva.

Av Ingela - 16 september 2009 09:17

  

På morgonen hade vi bara 5-6 plusgrader och det var den kallaste morgonen hittills. September är lite märklig: Iskalla mornar och närmare tjugo plusgrader mitt på dagen. Vi sa igår att vi skulle egentligen lägga semestern nu för det är bättre väder än i somras. Tyvärr går ju barnen i skolan, så det är väl inte så bra.

Jag tittar på mina fina pelargoner som inte varit så fina någon gång i sommar som de är nu. Det bär emot att slänga bort dem så de får vara kvar ett tag till. Vi har inget bra ställe att vinterförvara dem så i regel brukar jag slänga. Sen är dagens pelargoner så hårt drivna så de klarar bara en säsong.

Här i söder är löven fortfarande gröna men i enstaka träd finns det några gula. Eftersom här har varit torrt så har bland annat en hassel i vår skog fällt en del löv redan i somras. Känns konstigt att det varit torrt eftersom det regnat många gånger, men kanske inte så mycket.

Av Ingela - 15 september 2009 09:02

  

Nu är det dags för oss som har krukväxter på balkong och trädgård över sommaren att tänka på att plocka in dem. Torka av dem ordentligt och se till att de inte får med sig några skadedjur.

En krukväxt som  mår bra av att stå ute lite till är novemberkaktusen och dessa nära släkting julkaktusen. Många har svårt att få den att gå i blom. Felet man gör är att de står i våra jämt uppvärmda rum med kvällsbelysning. För att blomningen ska gå igång måste blomman få veta att den mörka årstiden är på gång. Det ordnar man lättast genom att den får stå kvar på exempelvis en balkong ett litet tag till, men ta in den innan frosten slår till. Sedan kan den få stå i ett rum som inte är upplyst på kvällarna tills man ser knopparna. När den blommar så tas den naturligtvis fram i all sin prakt. Detta knep har lyckats för mig under flera år i rad.

Av Ingela - 14 september 2009 09:06

Den 14 september kallades förr Korsmässodagen eftersom det sades att det var denna dagen som kejsar Konstantin hittade Kristi kors någon gång på 300-talet. Enligt traditionen så var det också den dagen som flyttfåglarna började ge sig av. Nu ger ju sig de första av redan strax efter midsommar och flytten pågår sedan hela hösten. Varför inte ta en helg och skåda lite! Kolla på ornitologernas hemsida vad som är på gång.


Skrev i går om rönnbären som ju är viktig föda för många fåglar. Fröna passerar sedan matsmältningskanalen och sprids sedan vidare av fåglarna. Ibland hamnar ett frö i en grenklyka och gror där, en sk flogrönn eller flyggrönn. De sades vara extra bra för slagrutor.

Av Ingela - 13 september 2009 19:00

  

Nu är rönnbären mogna nere hos oss! Och visst är de vackra! Rönnbären är viktig föda för många fågelarter och om man vill lägga ner lite arbete för fåglarnas matning till vintern kan man spara hela klasar i frysen. Till vintern tar man sedan fram dem och tinar innan man hänger ut dem. Kring årsskiftet eller ibland tidigare brukar det komma sidensvansar till oss och äta av det som ev finns kvar på träden.

Idag var det regnigt och faktiskt riktigt kallt trots att det stod 18 plusgrader på termometern. Det är bara att vänja sig, hösten är på väg.

Av Ingela - 12 september 2009 15:50

Av olika anledningar har det blivit lite si och så med bloggandet på sista tiden men nu ska det bli bättring! Roligt att se att många har fortsatt följa mig och kommit in varje dag fast det inte kommit något nytt.

I dag var jag ute på power-walk i morgonstunden (nåja halv nio) och det var den första morgonen som jag frös om händerna, det var ca 10 plusgrader. Jag är väldigt frusen om händerna och saknar ibland handskar mitt i sommaren. Det är väl dags att börja tänka på det, åtminstone om mornarna.


Satt och läste en bra stund i trädgården nu på eftermiddagen och det var en så härlig efter-sommar, förhöst stämning. Än är det lite sommar och faktiskt riktigt varmt och löven är gröna här i söder. Men samtidigt är det en kylig underton i luften. Snart är det dags att bli höst! Och då ska vi göra höst här hemma också, byta gardiner och sätta fram ljus och lägga fram filtar. Snart!

     


Grannen har två katter som vi brukar vara kattvakter åt. Den ena är vår älskade Tussan som är hos oss nästan varje dag. Den andra är hankatten Simba. Han är en vandringskatt som ger sig av en vecka då och då, oftast till deras gamla adress. Nu var katten borta i fyra veckor innan han kom tillbaka! Det är inte helt ovanligt att särskilt hankatter gör så och är borta mycket länge, ibland i år. Nu är i alla fall Simba tillbaka, lika fet och välnärd som vanligt så han har haft det bra i alla fall.

Ovido - Quiz & Flashcards