Alla inlägg under december 2009
Bara några veckor kvar så vänder det! Det är inte ljust förrän efter åtta och börjar bli mörkt redan vid tre nu. Hu! Men kring den 21 december inträffar vintersolståndet och då vänder det!
Har mycket dystra saker i mitt liv just nu som jag helst vill glömma, försöker tänka att i motvind lyfter fåglarna och motar mörkret med ljus.
Advent kallade de gamla för årvänta. "Rikligt med rimfrost i årvänta är ett gott tecken, det bådar ett ärigt och gott år". "Lika många solskensdagar som det är i advent lika många yrvädersdagar blir det i göja(februari)".
Just när jag skriver detta så tittar faktiskt solen fram här hos mig så det kanske kan bli några yrvädersdagar ändå.
Nu är det snart dags att baka min favoritkaka igen! Engelsk fruktkaka! Ett måste till jul. Mäktig och hållbar!
Bakar man inget annat måste man ändå ha en engelsk fruktkaka! Förvaras den rätt håller den långt in i januari! Den bör bakas ett par veckor före jul så den hinner mogna. Själv brukar jag baka till lucia. Den är rätt mäktig så man behöver inte äta så många skivor vid samma tillfälle.
225 g smör
2 dl socker
4 ägg
4½dl vetemjöl
½ tsk salt
1 tsk bakpulver
4 små paket russinà 65g
2 pkt inlagda cocktailkörsbär à 113g
1½ påse korinter (ca 180g)
2 påsar hackat apelsinskal
1 påse suckat à 65g
12 kärnfria katrinplommon
1½ dl hackade hasselnötter eller valnötskärnor
½ dl körsbärsspad (eller valfri saft)
½ dl konjak (eller efter smak)
margarin och ströbröd till formen
Hacka all frukt som inte är färdighackad. Mät upp körsbärsspad och konjak. Låt frukten ligga i lagen några timmer eller över natten.
Grovhacka nötterna.
Sätt ugnen på 150 grader.Smörj och bröa en stor form som rymmer 2 l, eller ännu hellre två små.
Röt smör och socker poröst. Tillsätt äggen ett i taget. Arbeta in varje ägg för sig ordentligt.
Blanda mjöl, salt, bakpulver och nöthack. Röt ner så mycket av mjölblandningen i frukthacket att varje liten fruktbit har lite mjöl kring sig. Det hindrar frukten från att sjunka till botten i formen. Blanda frukten och resten av det torra i äggsmeten. Fyll formen till 7/8.
Grädda i ca 1½ timme på galler på nedersta falsen tills kakan känns torr. Lägg över smörpapper om kakan verka mörkna på slutet. Känn med sticka om den är gräddad rakt igenom.
När kakan kallnat viras den in i folie och läggs i sval eller kylskåp för att mogna fram till jul. På julaftons eftermiddag är det sedan ett stort ögonblick när kakan tas fram till fikat. Hos oss har vi i regel inget annat julbak än detta.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 |
3 | 4 |
5 | 6 | ||||
7 | 8 |
9 | 10 | 11 |
12 | 13 | |||
14 |
15 | 16 |
17 |
18 |
19 |
20 | |||
21 |
22 |
23 | 24 | 25 |
26 |
27 | |||
28 |
29 | 30 |
31 | ||||||
|