Alla inlägg under november 2009

Av Ingela - 21 november 2009 15:51

  

November har varit ovanligt trist och grå och många längtar efter julpyntet för att pigga upp sig lite. Pyntoraklet Ernst menar att man ska vänta lite med det allra mest juliga och röda som t ex tomtar. Däremot tycker han att det är alldeles utmärkt att göra något med t ex mossa. Jag tog honom på orden och hämtade in lite mossa i två små skålar. Till skillnad från Ernst tycker jag att det enkla är det bästa och nöjer mig med det och tar inte hela fönstret fullt. Och personligen väntar jag med julpyntet till dagarna före jul. Iadvent nöjer vi oss med ljus och stjärnor.

Av Ingela - 20 november 2009 17:02

  

Nu har Tonåringen åkt iväg för att se New Moon, den nya filmen i Twilight-serien. Tonåringen älskar böckerna och har läst dem flera gånger både på engelska och svenska. På eftermiddagen nåddes vi också av nyheten att Kammarrätten rivit upp beslutet om 15-årsgräns på filmen. Det är nu elva år som gäller och det öppnar nu för många yngre, främst tjejer, att se filmen. Ikväll är det väl fullsatt överallt, men sen får de chansen! Man kan ju inte låta bli att undra när Sagan om ringen, James Bond m.fl får 11-årsgräns. Är det för att det är mest killar som ser de filmerna? Varför är man så beskyddande när det gäller tjejer?

Filmen har ju inte fått översvallande rescentioner men flera skribenter erkänner sig okunniga och menar att det är en film för fansen. Filmer som Spiderman, Batman och Transformers brukar få bra rescentioner och bli nästan kult. För att det är killfilmer?

Själv har jag läst den första boken och sett första filmen. Det var väl inte nobelpristagarklass precis men bra som underhållning. Jag tycker det är trist att många vuxna tyckare ser ner på just tonårstjejers kultur. Killars brukar klara sig bättre undan och bli just kult bland äldre. Tråkigt att unga tjejer tidigt lär sig att deras kultur inte är något värd.

Hoppas Tonåringen kan offra sig och gå en gång till så småningom.

Av Ingela - 18 november 2009 14:47

Igår tog Tonåringen influensavaccinet och idag är hon liggande i hög feber och med fruktansvärt ont i armen. Hon hoppas väl mest att hon ska vara frisk till New Moon-premiären på fredag. Sonen tar sin spruta ikväll och jag hoppas verkligen att han inte blir så här dålig!

Själv tycker jag om att leva farligt och tänker verkligen inte vaccinera mig!

Av Ingela - 16 november 2009 13:54

  

Nu är vi inne i senhöstens rofyllda, kravlösa tid. En paus före julstök och måsten.

Vinterhalvåret har sin egen inåtvända rytm nu när den där lite grå känslan infinner sig när dagarna börjar bli korta. Plötsligt uppskattar man andra saker som att kura i soffan under en filt med en bok och en kopp te inom räckhåll. Att fylla på förråden med några burkar hemlagad äppelchutney. Eller glädjas åt de sista rosorna som är så fina att ta in i ett litet glas.

De korta dagarna, mörkret och de levande ljusen ger den här årstiden en alldeles särskild stämning.

Tänkte på det gamla uttrycket vila skymning. Ett uttryck för den stund då det är för mörkt att arbeta men ännu för ljust för att tända de dyrbara ljusen. En stund som tillbringades med stilla samtal, bön eller vila. Något att tänka på i vår tid när allt går i ett.

För ni som undrar över bilderna i min blogg så är de flesta tagna av min 15-åriga dotter. 

Av Ingela - 14 november 2009 14:50

  

Alla löv har ramlat och blivit hopkrattade så det är inte så mycket mer att göra i trädgården. Här i södra Sverige där vi inte har någon tjäle än så är det inte försent att plantera lökar eller någon perenn om man vill det.

De gula löven som ramlat blir brunare och brunare och snart är allt färglöst för några månader framåt. Hur som helst så är det faktiskt snart advent och man kan förbereda sig genom att plocka dekorationer som mossa, kottar och intressanta pinnar på skogspromenaden. Förvarade det utomhus så håller det sig fint.

Annars kan man faktiskt unna sig att ta det lugnt och ta en snabbsväng i trädgården och sen gå in och sätta på tevatten.

Av Ingela - 11 november 2009 15:12

  

Sonens vackra lilla vinterhjärta från förra året har äntligen kommit upp igen. Det enkla är det vackraste och ett charmigt litet barnhjärta kan man inte motstå.

Av Ingela - 9 november 2009 14:15

  

Idag är det riktigt ruggigt novemberväder. Sex plusgrader, småregn och blåst. Lyckades motivera mig själv till en lunchpromenad, men bara nätt och jämt. Tänker tillbaka på gårdagskvällen när vi småmyste med lite rostade kastanjer. Det hör hösten till. Tänk på att man absolut inte ska använda de kastanjerna som växer här i 'sverige, de är oätliga, köp äkta kastanjer i livsmedelsaffären!

Gott till är ett glas rödvin eller druvjuice om man inte vill dricka alkohol. 

  • Sätt ugnen på 225 grader
  • Kryssa kastanjerna i toppen med en vass kniv.
  • Häll grovt salt i en ugnsfast form och ställ ner kastanjerna
  • Rosta dem i ungefär en halvtimma
  • Servera med kallt smör och salt
Av Ingela - 7 november 2009 13:03

Nu ska jag ut och räfsa ihop löven i vår lilla radhusträdgård. Nästan allt har ramlat ner nu så jag tar dt allra värsta. Jag tillhör ju dem som anser att lite ska lämnas kvar till maskarna och som skydd för gräsmattan. En del räfsar jag upp i rabatten och under rododendron buskarna också som skydd. Har faktiskt börjat med lite fågelmatning, vilket är mycket uppskattat.

Presentation

Fråga mig

2 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
           
1
2 3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20 21 22
23 24
25
26 27 28 29
30
<<< November 2009 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS


Ovido - Quiz & Flashcards