Direktlänk till inlägg 7 december 2008

Till jul - engelsk fruktkaka

Av Ingela - 7 december 2008 15:09

Bakar man inget annat måste man ändå ha en engelsk fruktkaka! Förvaras den rätt håller den långt in i januari! Den bör bakas ett par veckor före jul så den hinner mogna. Själv brukar jag baka till lucia. Den är rätt mäktig så man behöver inte äta så många skivor vid samma tillfälle.


225 g smör

2 dl socker

4 ägg

4½dl vetemjöl

½ tsk salt

1 tsk bakpulver

4 små paket russinà 65g

2 pkt inlagda cocktailkörsbär à 113g

1½ påse korinter (ca 180g)

2 påsar hackat apelsinskal

1 påse suckat à 65g

12 kärnfria katrinplommon

1½ dl hackade hasselnötter eller valnötskärnor

½ dl körsbärsspad (eller valfri saft)

½ dl konjak (eller efter smak)

margarin och ströbröd till formen


Hacka all frukt som inte är färdighackad. Mät upp körsbärsspad och konjak. Låt frukten ligga i lagen några timmer eller över natten.

Grovhacka nötterna.

Sätt ugnen på 150 grader.Smörj och bröa en stor form som rymmer 2 l, eller ännu hellre två små.

Röt smör och socker poröst. Tillsätt äggen ett i taget. Arbeta in varje ägg för sig ordentligt.

Blanda mjöl, salt, bakpulver och nöthack. Röt ner så mycket av mjölblandningen i frukthacket att varje liten fruktbit har lite mjöl kring sig. Det hindrar frukten från att sjunka till botten i formen. Blanda frukten och resten av det torra i äggsmeten. Fyll formen till 7/8.

Grädda i ca 1½ timme på galler på nedersta falsen tills kakan känns torr. Lägg över smörpapper om kakan verka mörkna på slutet. Känn med sticka om den är gräddad rakt igenom.

När kakan kallnat viras den in i folie och läggs i sval eller kylskåp för att mogna fram till jul. På julaftons eftermiddag är det sedan ett stort ögonblick när kakan tas fram till fikat. Hos oss har vi i regel inget annat julbak än detta.



 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Ingela - 11 september 2019 07:56


  De sista åren har jag skrivit mycket sporadiskt här men ibland går jag tillbaka och tittar. Tänk så länge sedan jag började! Tonårsdottern är inte tonårig längre utan vuxen och utflyttad för länge sedan. Sonen är 19 år nu och har tagit studenten o...

Av Ingela - 13 januari 2019 15:03

Så är det dags att ta tag i efterjulvintern! Ett sätt att pigga upp sig så här års är att tjuvstartat odlingssäsongen. Jag brukar göra plats i köksfönstret för lite matnyttigheter. Smörgåskrasse är en lättodlad klassiker som är dessutom är jättegod. ...

Av Ingela - 16 december 2018 12:32


   Just för ögonblicket bså snöar det faktiskt här men när jag tog min promenad igår eftermiddag så gjorde det inte det. Och det är mörkt och blött i de sydsvenska skogarna utan snö! I går hittade jag i alla fall en slemsvamp, en märklig organism s...

Av Ingela - 14 december 2018 22:10

    Om jag fick göra vad jag ville och inte behövde tänka på pengar så skulle jag gå i skogen och ligga på soffan och läsa romaner. Och titta på filmer.    ...

Av Ingela - 28 november 2018 08:21


  Så har rimfrostdagarna kommit hit till södra Sverige. Ingen snö än men ett par minusgrader så här när första advent närmar sig.... Vi går in i midvintern nu och agnarna sållas från vetet. ...

Presentation

Fråga mig

2 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1
2
3
4
5
6 7
8
9
10
11
12
13 14
15
16
17 18
19
20 21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< December 2008 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS


Ovido - Quiz & Flashcards