Direktlänk till inlägg 28 december 2008
Hittade ett recept på fikonmarmelad som verkar spännande nu när kanske många har en del oätna fikon liggande. Har dock inte provat det själv men det kanske blir!
500 g torkade fikon
4 blodapelsiner
1 citron
4 dl vatten
10 dl socker
2 kanelstänger
pektin (dosering enl förpackning)
ytterligare ca ½dl socker att blandas med pektinet
Jag brukar också ha Atamon
Lägg fikonen i blöt över natten. Skölj av dem och klipp bort kvarsittande skaft. Skär dem i småbitar.
Tvätta och skär blodapelsinerna och citronen i fjärdedelar och skiva sedan mycket tunt. Lägg frukten och fikonen i en gryta. Slå på vattnet och låt det hela koka upp. Sänk sedan värmen och koka sakta under lock i ca 20 minuter.
Rör sedan ner 10 dl socker och lägg i kanelstängerna. Koka upp och rör om så att sockret smälter ordentligt. Låt sedan massan koka utan lock ca 15 min.
Blanda under tiden pektinet med ca ½ dl socker. Rör ner detta i marmeladen och låt den koka upp på nytt. Koka sedan i 5 minuter utan lock.
Dra grytan av värmen. Här brukar jag lägga i Atamon. Låt sedan marmeladen stå 10-15 minuter och rör om då och då. Fiska upp kanelstängerna och häll över i väl rengjorda burkar. Sätt på lock.
Så är det dags att ta tag i efterjulvintern! Ett sätt att pigga upp sig så här års är att tjuvstartat odlingssäsongen. Jag brukar göra plats i köksfönstret för lite matnyttigheter. Smörgåskrasse är en lättodlad klassiker som är dessutom är jättegod. ...
Om jag fick göra vad jag ville och inte behövde tänka på pengar så skulle jag gå i skogen och ligga på soffan och läsa romaner. Och titta på filmer. ...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 |
2 | 3 |
4 | 5 |
6 | 7 | |||
8 |
9 | 10 |
11 | 12 |
13 | 14 | |||
15 | 16 |
17 | 18 | 19 |
20 | 21 | |||
22 |
23 | 24 |
25 |
26 | 27 |
28 | |||
29 | 30 |
31 | |||||||
|