Alla inlägg under december 2008

Av Ingela - 18 december 2008 16:39

Först: Det vackraste som hänt idag. Sonens lilla vackra hjärta som han gjort på fritids. Så enkelt och så vackert. Det är inte direkt juligt men mera vintrigt, trots att vi har förlängd höst och ingen vinter här nere. Lite kargt men ändå vackert.

Idag har jag haft semester för att ordna lite klappar och julblommor och för att plocka fram julsakerna. Jag brukar göra så här och det blir lite lugnare. Sen plockade jag fram julbockar och andra julsaker medans grannens katt höll mig sällskap. Men vackrast var nog ändå Sonens hjärta.

Sen kan man slå sig ned vid bordet med den röda duken och känna doften från hyacinter och apelsiner med nejlikor och snart är det jul. Vi har ännu inte någon gran, men eftersom de andra är hemma nästa vecka medan jag arbetar så lär den väl vara klädd redan den 22:e! Egentligen ska den vara klädd den 23 på kvällen. Men det där håller ju på att ändras. Jag har en granne som haft granen klädd i flera veckor.

Tonåringen har gjort sin sista skoldag för terminen och är jättetrött efter en händelserik höst. Sonen går i skolan även på fredagen men han är pigg som alltid. Vi vuxna är väl lite halvtrötta också som alltid.

Av Ingela - 17 december 2008 13:42

Lite julstämning börjar det bli även på jobbet, idag var det grötlunch. Sen gör folk så gott de kan med små dekorationsgranar och tomtar på sina arbetsplatser. Sen snurrar det ju upp sig lite i tempo för det är mycket som ska bli klart.

Torsdagen den 18 december ska jag i alla fall vara ledig för att få lite gjort och för att mamma fyller år. Jag ska gå på systemet, handla blommor och lite annat och få upp julpynt förutom granen. På senare år har det blivit lite mera lagom med saker uppe. Jag minns min svärmor när hon levde, hon hade en tomte på varenda ledig yta.

Det är konstigt det här med julen. Sällskapsliv och aktiviteter snurrar i ett snabbt tempo samtidigt som man egentligen vill gå i ide så här års. Umgås med sina närmaste och ta det lugnt och ha det varmt och gott inomhus efter en vinterpromenad. De år vi haft de lugnaste och enklaste jularna har varit de bästa!

Några kollegor till mig som är ungkarlar fantiserade om att de skulle hyra en stuga i fjällen, ta med sig en trave fryspizzor, några backar öl och en kasse actionfilmer. Hyrde de stuga tillräckligt nära en pizzeria så behövde de inte ta med sig några fryspizzor. Själv skulle jag kunna tänka mig julen i en stuga med några bättre viner, förberedd mat (inte fryspizzor) och en kasse med trevliga komedier. Men hos oss är det barnen som är mest julkonservativa så det tar nog ett tag innan jag kan förverkliga detta.

Av Ingela - 15 december 2008 16:32

Igår kväll var vi på den traditionsenliga Lussekonserten med Kulturskolan där Sonen också framträdde med gosskören. Det är ju alltid spännande när också mindre barn är med och framträder. En stjärngossekollega till Johan blev plötsligt akut kissnödig och fick springa iväg till toaletten. Men som jag sa: Det är ju bättre det än att det hade hänt en olycka där framme! En liten flicka stod och pysslade hela tiden med sitt glitter och alla stjärngossarna stod och snurrade på sina stjärnor! Men visst blev det julstämning när man hade varit där.

Nu jobbar jag ända till den 23:e men Maken som är i bilindustrin är redan hemma och har en del och syssla med fram till jul. Nu har han köpt julkrans som kommit upp på dörren och julgardinerna är uppe! Och visst var det mysigt att sitta ner och ta en kopp te tillsammans när jag kom hem!

Av Ingela - 14 december 2008 08:24

En god chutney att göra inför julen. Eller ännu hellre efteråt! När man har en massa oätna fikon kvar som ligger och torkar!


Äppel- och fikonchutney Ingredienser
400 g äpplen
200 g torkade fikon 
1 gul lök
1 dl råsocker
1/2 dl äppelcidervinäger
1 kanelstång
1 tsk ingefära 
1 tsk salt 
 Gör så här
1. Kärna ur äpplena och skär dem i bitar. Skär fikonen i bitar. Skala och hacka löken.
2. Blanda alla ingredienser i en kastrull. Låt koka utan lock på svag värme ca 40 minuter.När det kokat färdigt brukar jag hälla i lite atamon för bättre hållbarhet
3. Ös upp chutneyn i varma, väl rengjorda glasburkar och sätt på lock. Förvara svalt. Ska hålla 3–6 månader, men förmodligen mera med atamon i.
Av Ingela - 13 december 2008 18:31

 I morse vaknade vi till TV.s Luciasändning där de sjöng på bredaste Malmödialekt. Härligt!


Idag har jag också bakat min engelska fruktkaka. Den verkar ha blivit bra men vi vet ju inte förrän julafton när vi plockar fram den igen! Årets julbak, det enda jag behöver göra!

Idag har också bostadsrättsföreningen haft Luciafika, ute! Den sydsvenska vintern med 2-3 plusgrader, jämnmulet och snålblåst håller i sig. Det var ren tur att det inte regnade!

Nu när det är Lucia så kan man plocka fram lite julgrejor men bara lite! Jag har plockat fram lucian och stjärngossen och tomten. Tog en bild på stjärngossen för den är finast!

I år har jag delegerat en hel del till maken. Eftersom han jobbar hos en leverantör till bilindustrin så har han redan gått på långledighet! De måste få ner lagren och därför är alla hemskickade. Han får lite mer än vanligt att göra.

I morgon har vi årets julupplevelse! Sonens Luciakonsert med sin kör i kyrkan!

Av Ingela - 11 december 2008 18:27

För att minska julklappshysterin för barnen så har vi på senare år gått över till att ge dem några få, men lite dyrare och mera utvalda julklappar. Det blir ungefär lika mycket i pengar men klart lugnare stämning. Och vi vuxna har sedan länge slutat ge varandra klappar och satsar i stället på t ex några lite dyrare viner under juldagarna.

När jag skriver detta så faller det faktiskt snöflingor härutanför. Vi får se om det ligger kvar till i morgon.

Av Ingela - 9 december 2008 20:41

Jag brukar välja ut ett julbord som jag går på. Sen blir det liksom bara tröttsamt. Vissa rätter t ex Janssons frestelse kan man bara äta en gång per säsong och då är det lagom med ett julbord. Innan ska man ha bestämt sig vad man vill koncentrera sig på. Jag tycker t ex särskilt om sill och lax och koncentrerar mig på det. Sen kan man bara komplettera med t ex Janssons frestelse. Lite ris à la Malta brukar också slinka ned.

Ikväll har jag varit på årets julbord med arbetet. Barnen var faktiskt själva och det gick bra. Eftersom det var i arbetet och jag skulle jobba dan efter så höll jag mig till julmust. Den här arbetsplatsen brukar beteckna sig som alkoholfri arbetsplats så de flesta gjorde som jag. Men det såldes snaps. Maten var väl som det brukar. Och som sagt, det är kul en gång sen blir det liksom för mycket. Restaurangen ligger högst upp på Bryggarberget så man har fin utsikt över stan. Trots att jag höll igen är magen ändå orolig efteråt så man får inte förta sig ikväll.

Av Ingela - 7 december 2008 15:09

Bakar man inget annat måste man ändå ha en engelsk fruktkaka! Förvaras den rätt håller den långt in i januari! Den bör bakas ett par veckor före jul så den hinner mogna. Själv brukar jag baka till lucia. Den är rätt mäktig så man behöver inte äta så många skivor vid samma tillfälle.


225 g smör

2 dl socker

4 ägg

4½dl vetemjöl

½ tsk salt

1 tsk bakpulver

4 små paket russinà 65g

2 pkt inlagda cocktailkörsbär à 113g

1½ påse korinter (ca 180g)

2 påsar hackat apelsinskal

1 påse suckat à 65g

12 kärnfria katrinplommon

1½ dl hackade hasselnötter eller valnötskärnor

½ dl körsbärsspad (eller valfri saft)

½ dl konjak (eller efter smak)

margarin och ströbröd till formen


Hacka all frukt som inte är färdighackad. Mät upp körsbärsspad och konjak. Låt frukten ligga i lagen några timmer eller över natten.

Grovhacka nötterna.

Sätt ugnen på 150 grader.Smörj och bröa en stor form som rymmer 2 l, eller ännu hellre två små.

Röt smör och socker poröst. Tillsätt äggen ett i taget. Arbeta in varje ägg för sig ordentligt.

Blanda mjöl, salt, bakpulver och nöthack. Röt ner så mycket av mjölblandningen i frukthacket att varje liten fruktbit har lite mjöl kring sig. Det hindrar frukten från att sjunka till botten i formen. Blanda frukten och resten av det torra i äggsmeten. Fyll formen till 7/8.

Grädda i ca 1½ timme på galler på nedersta falsen tills kakan känns torr. Lägg över smörpapper om kakan verka mörkna på slutet. Känn med sticka om den är gräddad rakt igenom.

När kakan kallnat viras den in i folie och läggs i sval eller kylskåp för att mogna fram till jul. På julaftons eftermiddag är det sedan ett stort ögonblick när kakan tas fram till fikat. Hos oss har vi i regel inget annat julbak än detta.



Presentation

Fråga mig

2 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1
2
3
4
5
6 7
8
9
10
11
12
13 14
15
16
17 18
19
20 21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< December 2008 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS


Ovido - Quiz & Flashcards