Alla inlägg under juli 2009

Av Ingela - 13 juli 2009 09:42

Denna vecka är vi kattvakter åt grannens katter. En av dem, Tussan, brukar titta in till mina barn var och varannan dag. Den andra, Simba, har vi klappat och han brukar komma fram men han har aldrig varit inne hos oss.

Vi skulle ge dem mat för första gången imorse hemma hos grannen och de var jättehungriga. Simba var lite avvaktande först men sen kom han också. När Tussan ätit upp sitt så puffade hon undan Simba och åt upp hans portion! Simba gick snällt undan och satte sig att vänta. När Tussan var klar fräste hon åt honom när hon gick ut! Jag förbarmade mig dock över hankatten och gav honom lite till. Trots regnet ville katterna gå ut.

Så här första semesterdagen så regnar det! Mig gör det inte så mycket. Jag vill varva ner och inte göra så mycket. Maken som alltid vill ha mycket att göra, jobbar en vecka till så vi har förutsättningar för lite lugn. Idag kanske vi åker till biblioteket och lånar en film. Får se om jag tränar ikväll.

Av Ingela - 12 juli 2009 15:52

Här hos mig har nu renfanan börjat blomma. Hela örten har besk smak och stark kryddlukt. Man kan använda både blommor och blad som krydda i brännvin. Förr användes den som nerv- och magstärkande, lösande, svettdrivande och maskdödande medel. Den är spridd i hela norden och en förklaring är dess mångsidiga användningsområden.

Jag brukar plocka en bukett renfana så här års och dra bort bladen (de blir så skräpiga). Sen får den hänga upp och ner och torka. Först utomhus under tak eftersom det kan finnas små djur på den. Till hösten tar jag in den och sätter i en vas. Blommorna behåller sin gula färg även som torkade och är dekorativa hemma hos mig fram till advent när nya blommor och dekorationer kommer fram.

Av Ingela - 11 juli 2009 20:39

Kan man längta till hösten och vintern fast det är mitt i sommaren? Tonåringen och jag pratade om det idag. Visst kan man längta till de tända ljuset och att sitta insvept i en filt i soffan. Det där kravlösa att man inte behöver göra så mycket. Att det finns så mycket grönsaker och frukt att laga god mat av. Att man kan mysa ohämmat. Sommaren kan vara kravfylld, man ska umgås, man ska göra så mycket fast man kanske inte orkar efter ett hårt arbets- eller skolår.

Av Ingela - 10 juli 2009 15:12

Återigen undrar man om det är så att för media är Stockholm = Sverige. Det har väl inte undgått någon att Stockholm har haft dåligt väder sista dagarna och då talas det inte om annat. Här i sydost har det varit om inte jättefint så i alla fall hyfsat soligt och ganska varmt. Vidga vyerna!

Av Ingela - 9 juli 2009 15:48

Har hållit på med en sak på mitt jobb i några dagar som man inte har tid med annars och som innebär en hel del pyssel. Nu tror jag att jag har löst ut det och kommit i mål där ochdet känns skönt. Sonen hämtades av mormor och morfar och jag stannade någon timma extra för att få det färdigt. Hoppas att jag bara behöver jobba förmiddagen imorgon. Har bestämt att jag ska äta lunch med Tonåringen på stan. Hon behöver också uppmärksamhet när Sonen är borta. Vår lånekatt ligger på soffan och sover. Ser skönt ut, det ska jag göra nästa vecka.

Av Ingela - 8 juli 2009 14:25

Känner att jag börjar komma lite i semesterstämning. Har två dagar kvar. Denna vecka har jag ju lediga eftermiddagar och måndag och tisdag har jag kokat saft och marmelad och bakat pajer och det ena med det andra. Men idag har jag tagit en liten promenad med Sonen och tagit det lugnt.

Nu blir det nog eftermiddagsjobb imorgon ändå eftersom Johan ska vara hos sin mormor och morfar torsdag till fredag. Men nu närmar sig semestern!!!!!

Av Ingela - 8 juli 2009 14:23

Ett sätt att få burkar och flaskor garanterat superrena och dessutom varma är att de får stå i ugnen ca en kvart i 100 graders värme. Då dör de flesta basiluskerna. Glöm inte korkar, gummiringar och liknande!

Av Ingela - 8 juli 2009 14:16

En enkel saft som man kan göra av olika bär, t ex vid frysrensning. Jag plockade rent vår lilla vinbärsbuske och fick 1 liter bär som jag kokade saft på.

  • 5 dl blandade bär eller en enda sort t ex vinbäe eller hallon.
  • 3 dl vatten
  • 2 dl socker
  • Atamon eller annat konserveringsmedel enligt dosering på förpackningen.

Receptet går bra att dubblera.

Rensa bären och lägg dem i en gryta. Häll på vattnet och koka upp. Låt koka under lock ca 10 minuter. En del bär kan man behöva trycka med en sked mot grytans kant för att all saften ska rinna ur dem.

Häll upp bören i en silställning eller ett tyg som lagts i ett durkslag. Låt stå och rinna av ca en halvtimma.

Häll tillbaka saften i den rengjorda grytan och låt koka upp. Rör ner sockret och rör om tills det löst sig.

Ta grytan åt sidan och skumma av väl om det behövs. Häll i Atamon eller annat konserveringsmedel. Häll upp saften på väl rengjorda varma flaskor och sätt på locket.

Låt kallna och förvara svalt. 


Presentation

Fråga mig

2 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
   
1
2
3
4
5
6
7 8 9 10 11 12
13 14 15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Juli 2009 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS


Ovido - Quiz & Flashcards