Alla inlägg under januari 2010

Av Ingela - 19 januari 2010 07:57

Efterjulvintern är hård och trist och mörk och inte mycket att glädja sig åt. I går hittade jag dock en flaska glögg i kylskåpet. Bara sisådär en och en halv deciliter kvar men tillräckligt för varsin mugg. Glädjen blev stor och det var riktigt gott sådär i efterskott. Man får ta vara på de små glädjestunderna. Sägs att detta är den deppigaste tiden på året. Långt från jul, långt från lön, nyårslöftena redan brutna, mörkt och kallt ute. Då gäller det att riktigt jaga glädjestunder.

Av Ingela - 17 januari 2010 17:15

   Efterjulvintern är inte rolig alls. Den vackra snön som föll i julhelgen har nu blivit ful och hård. Det blåser och är mulet, ca 1-2 minusgrader. Jag har varit hemskt förkyld och är långsamt på bättringsvägen. Idag har några roliga saker hänt. Jag var hemskt sugen på choklad och funderade över att gå ut och handla lite men då kom mina föräldrar och hade med sig en liten chokladask och en bukett tulpaner! Genast blev saker och ting lite ljusare.

Sen satte Maken och jag ner vid datorn och bokade semesterhus i Kroatien. Något att se fram emot! Nu blir det roligt att planera resväg och annat praktiskt framåt sommaren.

Det kommer att bli en vår! Det ska bli en vår i år också!

Av Ingela - 16 januari 2010 20:39

   Sitter här på lördagkvällen och har slagit mig ner vid datorn! Mörkt och dystert är det ute men värmande inne. Har just avnjutit biff med rostade rotfrukter (!) och ett glas rött.

Idag har sonen äntligen fått en mobiltelefon efter att ha tjatat sedan han började skolan i höstas. Jag ansåg att en 9-10 åring inte behöver någon mobil eftersom han inte ska vara någonstans där vi inte vet var han är och inte någonstans där han inte kan få tag i mobil. Blev också alltmera irriterad på att det verkade vara ett sätt bland pojkarna att hävda sig med sina mobiler. Det berättades historier om hur "alla andra" hade allt mer och mer fantastiska mobiler. När jag en dag hämtade honom i skolan och såg hur alla ungar direkt tog upp sina telefoner när de kom ut ur klassrummet förstod jag att det var dags. Från början skulle han fått på sin 10-årsdag i april men jag insåg också att det inte gick. Så idag har en mycket nöjd Son fått sig en mobiltelefon. Ganska bra, men ingen värstingmobil. Det första SMS:et gick till morfar. Imorgon tar vi tag i det svåra att börja lägga över hans musik från datorn. En vetenskap i sig.

På något sätt kan jag inte förlika mig med att 10-åringar ska ha mobiltelefon.

Av Ingela - 14 januari 2010 18:58

     

 En vän som varit sjukskriven länge började arbeta igen idag. Efter att ha varit sjukskriven i 4 månader för sin utbrändhet. Förr var det fråga om årslånga sjukskrivningar men nu är det andra bullar. Hon har faktiskt haft stort stöd av försäkringskassan men motarbetats av arbetsgivaren, idag finns det väldigt få arbetsgivare som har tolerans med de som betraktas som svagare.

Hur som helst så tror hon att hon har lärt sig att hantera sitt arbete och att dra i "nödbromsen" när det går för fort. Jag har också fått mig en tankeställare eftersom jag också rusar runt emellanåt.

  • Lägg in återhämtning, t ex semesterdagar efter arbetstoppar
  • Lägg in återhämtning under dagen
  • Lev i nuet och bearbeta inte ständigt det som varit eller planera för det som kommer.
  • Yoga och meditation är bra vägar för att varva ner
  • Tänk på vad det är som du tycker är viktigast
  • Ibland får det faktiskt bli lite katastrof så att de som bestämmer förstår att resurserna är otillräckliga
Av Ingela - 12 januari 2010 15:07

   När jag var ung en gång för länge sedan (Det är ca 20 år sedan) och studerade var det väldigt populärt att sticka. Jag kopplade av från studierna med att sticka tröjor, gjorde faktiskt många. Sedan har det där legat nere. Har dock bestämt mig för att börja så smått igen. Jag tänkte börja med en sjal eftersom jag är frusen av mig och tycker om sjalar och halsdukar. Det höll på att ta stopp direkt eftersom jag glömt hur man lägger upp maskorna men räddningen finns i dessa tider naturligtvis på Youtube. Se här. Minns att jag tyckte det var avstressande att sticka. Vi får se om det blir någon sjal så småningom.

Av Ingela - 11 januari 2010 09:40

  

Så här års finns det inga blommor att plocka in från naturen men man ska inte ge upp för det, det finns så mycket annat som är vackert. Visst är  de kala trädgrenarna vackra mot en vitgrå himmel? Man kan uppnå lite av samma effekt hemma genom att plocka in en vacker gren som man hittar på marken. Den här hittade jag igår när maken och jag var ute och promenerade. Han undrade varför jag släpade på den men jag sa, vänta så får du se. Den låg också i en snöhög utanför Willys medan vi handlade.

Jag satte upp den på en neutral vägg som behövde ett blickfång med en tunn nål så det ser ut som om den svävar i luften. Enkelt och vackert!

Av Ingela - 10 januari 2010 09:44

I januari är ofta kassan skral och många har dessutom lovat att leva hälsosammare och äta sundare och miljövänligare. Då är rotfrukter ett utmärkt alternativ! Billigt och närodlat och nyttigt!

Gör så här:

  • Sätt ugnen på 225 grader
  • Skala och skär rotfrukterna i bitar
  • Lägg dem i en stor form eller långpanna
  • Ringla över olivolja eller annan olja du tycker om eller råkar ha hemma
  • Strö salt över.
  • Om du vill kan du komplettera med någon örtkrydda som t ex timjan eller rosmarin
  • Sätt in i ugnen ca 30 minuter. Känn när rotfrukterna är mjuka!
  • Om du vill kan du sista kvarten lägga med t ex paprikabitar eller lökklyftor eller svarta oliver.

Den här rätten är något av en stöttepelare i min matlagning! Passar till alla kötträtter och har faktiskt ätit det också till stekt fisk med gott resultat. Lite morötter och potatis har man i stort sett alltid hemma och det är hyfsat snabbgjort.  Vilka rotfrukter som helst går bra: potatis, morötter, palsternacka, kålrot m.m m.m Tänk bara på att om du tar med rödbetor så ta dem sist eftersom de färgar av sig rätt så kraftigt!

Av Ingela - 8 januari 2010 15:46

  

Idag har det varit en härlig vinterdag, lite för kall för att göra traditionella snölyktor dock. Snön är inte "kram" som vi säger. Då brukar vi göra "spanska snölyktor". Vi gräver ut snön som en vulkan och sätter ett litet ljus i. Min erfarenhet är att ljusstumpar fungerar bättre än värmeljus som aldrig håller särskilt länge ute.

Idag har det varit fullt ös vid fågelbordet med jag vet inte hur många arter. En professionell fågelskådare tycker väl inte att detta är någonting. Själv har jag sett något som jag tror är bergfink för första gången. De har väl drivits söderut av kölden.

Barnen har fortfarande lov. Tonåringen kom hem pigg och glad i morse från ett LAN. Efter några timmars sömn gav hon sig i kast med ett skolarbete. Sonen har vad jag förstår legat hela dagen på soffan och spelat och tittat på film.

Jag fick med mig båda två på en kortare promenad till biblioteket i solskenet och kölden, Det var väl dagens motion för dem. Nåja, snart börjar skolan igen.

Presentation

Fråga mig

2 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
        1
2
3
4
5 6 7 8
9
10
11 12
13
14
15
16 17
18
19 20 21
22
23
24
25
26
27 28
29
30
31
<<< Januari 2010 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS


Ovido - Quiz & Flashcards